אתם זקוקים לאימות הסכם ממון לפני הנישואין? מבקשים לערוך צוואה בפני רשות? דרוש לכם תרגומים נוטריונים? במסגרת הליכים מנהליים או משפטיים, לא פעם אתם נדרשים לקבל אישור נוטריוני לאימות המסמך.
מהו אישור נוטריוני? מי מעניק רישיון לנוטריון? מהם סוגי האישורים הנוטריונים? כמה עולה אישור נוטריוני? מהו אישור נוטריוני אלקטרוני? האם אפשר לערוך אישור נוטריוני מרחוק? ומה החשיבות של אישור נוטריוני?
מהו אישור נוטריוני?
אישור נוטריוני נדרש במסגרת הליכים הדורשים הגשת מסמכים או תעודות שונים. חותמת הנוטריון באישור נוטריוני, כקבוע בתקנות הנוטריונים, היא למעשה חותמת המעידה על אמינותו של המסמך או תרגומו.
תפקידם של נוטריונים הוא לבצע אישור נוטריוני של המסמכים או של העתקם, או של תרגומם, או ביצוע תרגומם מהשפה בה הם כתובים לשפה בה משתמשים בבית המשפט או ברשות לה מגישים את התרגום המאושר נוטריונית.
במקרים רבים, רק נוטריונים רשאים להעניק אישור על נכונותו של מסמך או של העתקו או של תרגומו, או להעיד על נכונות תרגומו של מסמך על ידי אחר. ללא מתן האישור הנוטריוני, עשוי להיות המסמך חסר ערך מבחינה משפטית.
מהי משמעותו של אישור נוטריוני?
משמעותו של אישור נוטריוני, הינו הענקת תוקף משפטי מספיק למסמך בו משתמשים בהליך משפטי או מנהלי, ובלא צורך בהבאת ראיה נוספת על המסמך שקיבל אישור נוטריוני.
במקרה של ייפוי כוח כללי או ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום בטאבו, הוא יהיה תקף רק אם הוא נערך או אומת על ידי נוטריון, וזאת משום ההשלכות הנובעות מהענקת ייפוי כוח מסוגים אלה.
מי מעניק רישיון לנוטריון?
הרישיון מוענק על ידי ועדת רישיונות. חשיבותה של ועדת הרישיונות להענקת רישיונות לנוטריונים הינה גבוהה ביותר, לנוכח סמכותם של נוטריונים להעניק אישור נוטריוני, בעל תוקף משפטי עליון, ולכן היא אינה מעניקה רישיון נוטריון לכל אחד.
ראשית רישיון נוטריון, ניתן רק למי שיש לו רישיון לעסוק כעורך דין. בנוסף ועדת הרישיונות רשאית, כתנאי להענקת רישיון נוטריון, להתנות את הענקת הרישיון בנטילת חלק בהשתלמות במתכונת שתיקבע על ידי ועדת הרישיונות.
מהם סוגי האישורים הנוטריונים?
אישור העתק נוטריוני – אישור על ידי נוטריונים כי העתקו של מסמך הינו נאמן למקור. לא יעשה אלא לאחר שהמסמך המקורי הוצג בפני הנוטריון, ולאחר שהנוטריון בדק ומצא כי המסמך המקורי והעתקו שווים (סעיף 12 לחוק הנוטריונים).
אישור רשימת מצאי נוטריוני – נוטריון רשאי לאמת את נכונותה של רשימת מצאי. על רשימת המצאי, להיעשות במקרה זה, על ידי הנוטריון או על ידי אחר אך בפני הנוטריון. על הנוטריון להיות בקיא בנושא רשימת המצאי.
אישור ייפוי כוח נוטריוני – נוטריון יאשר כי פלוני זכאי לחתום בשם אלמוני, אך ורק לאחר שהובאו בפניו הוכחות להענקת ייפוי הכוח. אם מדובר בייפוי כוח על ידי תאגיד, יובאו בפני הנוטריון ראיות על ידי פנקס החברה או על ידי מסמך אחר המעיד על ייפוי הכוח.
אישור תרגום נוטריוני – נוטריון יאשר כי תרגום נאמן לשפת המקור, וזאת אך ורק במידה והינו שולט שליטה מלאה בשפה בה כתוב המסמך ובשפת התרגום. נוטריון אף רשאי לתרגם מסמך בכוחות עצמו.
אישור נוטריוני כי פלוני חי – נוטריון רשאי לאשר כי אדם פלוני נמצא בין החיים, רק לאחר שאותו אדם התייצב והזדהה בפניו.
אישור הסכם ממון נוטריוני – נוטריון רשאי לאמת אישור הסכם ממון בין בני זוג בטרם לנישואין. שימו לב שלאחר הנישואין לא ניתן לקבל אישור נוטריוני, אלא לאשר את ההסכם בבית משפט בלבד.
כמה עולה אישור נוטריוני? מחירון אישורים נוטריונים
שכר טרחת הנוטריון הוא קבוע בחוק בתקנות הנוטריונים והינו אחיד לכל פעולה ללא תלות בשום גורם (מתעדכן באופן מינורי מידי שנה בהתאם לשינויים במדד), וזאת כתוצאה מרצון המחוקק לאפשר לכל אדם באשר הוא לשכור את שירותי הנוטריון ההכרחיים בסיטואציות מסוימות.
כך למשל נכון לשנת 2024 (המחירים כוללים מע"מ) :
- אימות חתימה (טופס 1) – 218 ₪ עותק ליחיד. 303 ₪ עותק לזוג.
- אישור נכונות תרגום – 276 ₪ עד 100 מילים ראשונות.
- אישור צוואה – 324 ₪ ליחיד.
מהו אישור נוטריוני אלקטרוני ומהי חתימה נוטריונית אלקטרונית ?
העידן המודרני הביא אלינו פעולות מקוונות רבות המצעידות אף את הנוטריונים לעולם דיגיטלי, מתוך כוונה לחסוך בעלויות, בזמן ובכסף הן של הנוטריון והן של לקוחותיו. אחת מהפעולות הללו, היא אישור נוטריוני אלקטרוני.
כיום המערכת הממשלתית מאפשרת לנוטריון לערוך את האישור הנוטריוני על גבי טופס נוטריוני מובנה במערכת (מתוך 14 הטפסים הקיימים בה). לאחר מכן נשלח אותו הטופס אל הנוטריון כקובץ אחד ושלם, המהווה טיוטת האישור עד לחתימתו בעצם באמצעות חתימתו האלקטרוני.
החתימה הנוטריונית האלקטרונית מונפקת לכל נוטריון באמצעות חברה המורשית לכך ומועלה למעשה על גבי "כרטיס חכם", בדומה לחתימתו האלקטרונית של כל עורך דין. רק לאחר ביצוע החתימה האלקטרונית על גבי האישור האלקטרוני, יקבל האישור תוקף משפטי מחייב.
יש לציין, כי למרות שהאפשרות לערוך אישורים נוטריונים דיגיטליים קיימת זה מכבר, עדיין מרבית הנוטריונים מעדיפים להמשיך ולערוך אישורים נוטריונים בדרך הישנה.
האם יש הבדל בין אישור נוטריוני פיזי לאישור נוטריוני דיגיטלי?
ככלל אין הבדל בין תוקפו של האימות הנוטריוני הפיזי לבין האימות האלקטרוני הדיגיטלי, וגם במקרה של אימות דיגיטלי, אתם מחויבים להתייצב פיזית בפני הנוטריון.
אך יש יתרון לאישור הדיגיטלי, בכך שהוא מאפשר לאחר מכן אימות באפוסטיל דיגיטלי. לעומת זאת כאשר המדינה אינה חתומה על אמנת האג, יש לערוך את האישור הנוטריוני באופן פיזי, ורק לאחר מכן לאמת באפוסטיל בהנהלת בתי המשפט.
מהו אפוסטיל?
אפוסטיל הוא תעודה ציבורית המאשרת מסמכים ציבוריים, כמו תעודות לידה, תעודות השכלה ועוד. האפוסטיל נדרש בהליכים בינלאומיים, ומטרתו להקל על אימות מסמכים ציבוריים של מדינות זרות. כל מדינה החברה באמנת האג לביטול אימות מסמכי חוץ (וביניהן גם ישראל), רשאית לאמת מסמכים ציבוריים בחותמת אפוסטיל, וכך להקל על אימות המסמך.
אישור נוטריוני מרחוק
פעמים לא מעטות תושבים הגרים באזורים מרוחקים, נאלצים לנסוע רחוק לצורך אישור נוטריוני, כשמבחר הנוטריונים בעיר בה הם מתגוררים לא גדול, במיוחד כשיש צורך בתרגום נוטריוני לשפות זרות. כיום על אף הקשיים, וגם כאשר מדובר באישור נוטריוני דיגיטלי, עליכם להתייצב פיזית אצל הנוטריון.
למרות הקושי הכרוך בכך, ישנה חשיבות רבה להתייצבות הפיזית של הלקוח בפני הנוטריון, כדי לאמת את המסמך, באופן הטוב והבטוח ביותר.
חשיבות האישור הנוטריוני
בשורה התחתונה, לא כל אדם יכול לעסוק כנוטריון, אלא רק עורכי דין שקיבלו רישיון מוועדת הרישיונות. האישור הנוטריוני ניתן במסגרת הליכים משפטיים ומנהליים שונים, כדוגמת אישור תרגום, אישור ייפוי כוח, אישור העתק וכיו"ב, והוא מעניק למסמכים אלו תוקף משפטי מחייב, שבלעדיו לא תוכלו להתקדם בהליך.
*התוכן עודכן ביום 6.10.24