ההיריון הוא יקר מאוד לליבם של הורים לעתיד. תקופת ההיריון מביאה איתה התרגשות וציפייה עצומה של ההורים, יחד עם תקוות ותפילות שתהיה לידה קלה ושהתינוק ייוולד בריא.
למרבה הצער, בחלק מהמקרים נגרם נזק בלתי הפיך לעובר או ליולדת, שהיה ניתן למנוע לו הצוות הרפואי היה מתנהל כראוי ובהתאם לסטנדרט הסביר.
במצבים כאלו, קיים סיכוי שמדובר ברשלנות רפואית ברת פיצוי. מהי רשלנות רפואית במעקב היריון? איך מוכיחים רשלנות רפואית ומהי תקופת ההתיישנות במקרה שכזה? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי רשלנות רפואית במעקב היריון?
רשלנות רפואית בהיריון לא מוגדרת באופן ספציפי ומפורש בחוק, אך התביעה מתבססת על עוולת הרשלנות הקבועה בפקודת הנזיקין.
רשלנות רפואית היא מצב שבו נגרם נזק כתוצאה מפעולה או מחדל של הצוות הרפואי, שהתרחש תוך שהצוות לא נקט במידת זהירות המצופה, ו/או לא השתמש במיומנויות הנדרשות מצוות רפואי סביר בנסיבות העניין.
בעניין של רשלנות רפואית במעקב היריון, לרוב מדובר על מצבים שבהם הרופא ביצע מעקב רשלני, או לא ביצע מעקב כלל, באופן שמנע אבחון של מצבי סיכון שלא טופלו, מהם סבלה ההריונית או העובר.
כיצד מוכיחים רשלנות רפואית במעקב היריון?
על מנת להוכיח רשלנות רפואית במעקב היריון, על התובעים להוכיח כי מתקיימים מספר יסודות המרכיבים את עוולת הרשלנות.
היסוד הראשון הוא ההתרשלות. על התובעים להוכיח כי אכן הופרה חובת הזהירות הקיימת בין צוות רפואי למטופלת. הוכחת ההתרשלות מתבצעת באמצעות הצגה של רישומים רפואיים, המצביעים על אי ביצוע בדיקת מעקב נדרשת, או ביצוע מעקב באופן שגוי/מאוחר.
חשוב לציין, כי ההתרשלות נבחנת ביחס לסטנדרט רפואי סביר. כלומר, יש להוכיח כי כל רופא סביר אחר בנסיבות העניין, היה מבצע את הבדיקה באופן אחר מהאופן שבה בוצעה.
את ההתרשלות ניתן להוכיח באמצעות חוות דעת רפואיות שונות, באמצעות הפניה לספרות אקדמית בתחום הרפואה ובאמצעות הוכחה כי הצוות הרפואי לא פעל על פי הנהלים והתקנים המקובלים בעולם הרפואה.
היסוד השני שנדרש להוכיח הוא נזק. כאן חשוב לציין, כי ללא נזק, לא ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית במעקב הריון. נדרש להוכיח שההריונית/העובר סובלים מנזק מסוים- גופני/נפשי/ממוני (כגון הוצאות רפואיות נדרשות).
היסוד השלישי שנדרש להוכיח הוא קשר סיבתי. על מנת לתבוע ברשלנות רפואית נדרש להוכיח כי אלמלא היה הרופא מתרשל, הנזק לא היה נגרם.
כלומר, על התובעים לשלול גורמים אחרים לנזק, ולהוכיח שההתרשלות של הרופא היא הגורם לנזק.
אילו מקרים עשויים להיחשב רשלנות רפואית במעקב היריון?
בין המקרים שעשויים להיחשב לרשלנות רפואית במעקב היריון:
- אי הפנייה של היולדת לבדיקות נחוצות – במהלך ההיריון, מוטלת חובה על הרופא המטפל להפנות את היולדת לכל הבדיקות הרפואיות הנדרשות.
כאשר הרופא לא מפנה את היולדת לבדיקות אלו על אף שמחובתו לעשות כן, המקרה עשוי להיחשב לרשלנות רפואית.
- התרשלות באופן בירור סיכונים פוטנציאליים – מדובר במקרה בו מובא לידיעתו של הגורם הרפואי מידע מסוים המצביע על קיומו של גורם סיכון אפשרי בהריון, והרופא לא מייחס חשיבות למידע זה, מבצע בירור שאינו מספק, מבצע בדיקות באופן שגוי/מאוחר ללא סיבה מוצדקת.
גורם סיכון פוטנציאלי עשוי להיות מחלות משפחתיות הדורשות בירור, תלונות מסוימות של ההריונית, מדדים פיזיים חריגים של העובר (כגון היקף ראש חריג שעלול להצביע על פיגור שכלי, חוסר חמצן, היעדר התפתחות של העובר וכדומה).
- אי מתן מידע מלא אודות מצבו הבריאותי של העובר – מדובר במצב שבו הרופא לא יידע את ההורים בנוגע למצבו הבריאותי המלא של העובר, על אף שהיה צורך בכך, והתינוק נולד עם מום/מחלה מולדת מסוימת.
הסתרת מידע מהורי התינוק שוללת את זכותם לבצע הפלה במקרה הצורך.
חשב לציין, שלא כל מקרה כזה ייחשב לרשלנות רפואית, שכן עשויים להתרחש מקרים דומים גם כאשר הצוות הרפואי נהג כראוי.
מהי תקופת ההתיישנות של תביעת רשלנות רפואית במעקב היריון?
תקופת ההתיישנות של תביעת רשלנות רפואית במעקב היריון היא 7 שנים מהיום בו התגלתה הרשלנות הרפואית.
כלומר, ההתיישנות חלה לא בהכרח מרגע התרחשות האירוע, אלא מהרגע בו התגלתה הרשלנות. בחלוף 7 שנים, תחול ההתיישנות והורי התינוק לא יוכלו לתבוע בגין הרשלנות.
לסיכום, רשלנות רפואית במעקב היריון יכולה להתרחש במספר אופנים, והוכחת הרשלנות אינה קלה. במקרה שהחלטתם לתבוע, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה ברשלנות רפואית, על מנת שיסייע לכם למצות את זכויותיכם.