איש שנחלץ לעזרת שכן שנתקע עם רכבו, עצר את נסיעתו, ירד מהרכב ועוד בטרם הספיק להגיע אל הקרקע, הוא נפל ונפצע. הנפגע תבע פיצויים מחברת הביטוח על תאונת הדרכים שאירעה בזמן ירידה מהרכב, אך חברת הביטוח סירבה להכיר בתאונה כתאונת דרכים.
בית משפט השלום בראשון לציון האמין לנפגע ולשכן שהאירוע אירע בעת הירידה מהרכב, למרות שבדיווח הראשוני הנפגע אמר שהאירוע קרה בזמן "הליכה", וקבע שמדובר בתאונת דרכים שהתרחשה בזמן ירידה מהרכב.
התאונה אירעה בטרם הספיק הנפגע לרדת מהרכב
איש שהיה בדרכו לבית הכנסת, נתקל בדרך בשכן שנזקק לעזרה עם התנעת המכונית שלו. האיש מיד עצר את רכבו ונחלץ לעזרתו, אך למזלו הרע, בעת שהחל להוריד את רגלו אל הקרקע, בעודו אוחז בדלת הרכב, הוא איבד את שיווי המשקל שלו, נפל ארצה ונחבל בקרסול.
בדרכו באמבולנס, תוך שהוא שרוי בכאבים עזים, דיווח האיש כי הוא נחבל כשהלך בדרך לבית הכנסת. לאחר זמן מה, הנפגע פנה לבקש פיצויים מחברת הביטוח של הרכב, בגין תאונת הדרכים בה נגרמו לו חבלות אורתופדיות ונקבעה לו נכות רפואית.
חברת הביטוח סירבה להעניק לו פיצוי בטענה שלא מדובר בתאונת דרכים. לטענתה בדיווח הראשוני לצוות האמבולנס שנכתב בדו"ח מד"א, האיש טען כי נחבל ברגלו בזמן הליכה ברחוב, שאינה מזכה בפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
התאונה אירעה בטרם הספיק הנפגע לרדת מהרכב
בית משפט השלום בראשון לציון קיבל את עמדתו של השכן שהנפגע נחבל כשניסה לעזור לו, בעת שהוא ירד מרכבו.
כמו כן בית המשפט קיבל גם את עמדתו של הנפגע עצמו, שהחבלה אירעה בזמן שירד מהרכב, ובטרם הספיק להתייצב על הקרקע. בית המשפט האמין להסברו של הנפגע כי הוא השתמש במילה "הלך" בדיווח הראשוני, על דרך הדיבור, וכי הוא לא הולך לבית הכנסת ברגל בימי חול, אלא נוסע באמצעות רכבו בלבד.
בית המשפט עמד על כך שתאונת דרכים היא מאורע בו נגרם לאדם נזק גוף, עקב השימוש ברכב מנועי. שימוש ברכב מנועי מוגדר בחוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים לא רק כנסיעה ברכב, אלא גם ככניסה וירידה מתוך הרכב. הפסיקה קבעה בעבר, שהירידה מהרכב מסתיימת רק כאשר היורד מהרכב רכש עמידה יציבה מחוץ לרכב.
השופט דב גוטליב קבע שבמקרה זה הנפגע ניסה לרדת מהרכב, אך נפל ונחבל כשרגליו טרם הגיעו אל הקרקע, ובטרם הוא רכש עמידה יציבה מחוץ לרכב. לפיכך פסק השופט שהתאונה הינה תאונת דרכים, ועל חברת הביטוח לפצות את הנפגע בסך של 157,277 ₪ בצירוף שכר טרחה עו"ד כדין.
חשיבות הדיווח הראשוני שלאחר תאונת הדרכים
תאונת דרכים על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אינה רק תאונת דרכים שמתרחשת בזמן נסיעה על הכביש, אלא גם בזמן כניסה ויציאה מהרכב. יציאה מהרכב מסתיימת רק לאחר שהיוצא מהרכב קונה אחיזה בטוחה בקרקע ומתייצב. בטרם לכך, מדובר בחלק מהנסיעה, ותאונה שתתרחש במועד זה עשויה להיות מוגדרת כתאונת דרכים.
הכרת החוק והבנתו, יכולה לסייע לכל אדם שנפגע בתאונת דרכים, בעת הדיווח הראשוני שלאחר תאונת הדרכים.
לדיווח הראשוני שלאחר תאונת הדרכים, לדוגמא לדיווח הראשוני למשטרת ישראל, יכולה להיות משמעות רבה על המשך ההליך. לא מדובר רק בדיווח פורמלי, אלא בראיות מהותיות שעשויות לשמש את הנפגע בתאונת הדרכים, או להוות ראיה כנגדו, ולכן נדרשת תשומת ליבו של הנפגע לנאמר מפיו, באותה העת.
כך גילה אדם שעצר לעזור לשכן, ירד מרכבו ונחבל בטרם הספיק להניח רגליו על הקרקע, שהתאונה שנגרמה לו מחוץ לרכב, היא תאונת דרכים המזכה אותו בפיצויים לפי חוק נפגעי תאונות דרכים. אילו השופט היה מתבסס על הדיווח הראשוני שהתאונה אירעה בזמן "הליכה", ולא היה מאמין להסברו המאוחר שהיא אירעה בעת הירידה מהרכב, הנפגע היה עשוי למצוא עצמו ללא פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
לקריאת פסק הדין המלא ראו 70967-06-20 פלוני נ' כלל חברה לביטוח בע"מ