אם נקבעו לך מעל 40% נכות, ייתכן ואתה זכאי לקצבת נכות חודשית קבועה במוסד לביטוח לאומי. מלבד הקצבה הקבועה, חשוב לדעת שיש אפשרות לקבלת זכאות להטבות ומענקים נוספים בהתאם לאחוזי הנכות ומצבו האישי של התובע.
מהם התנאים לקבלת קצבת נכות מביטוח לאומי?
התוכן, באדיבות פורטל מה שמגיע.
כדי להיות זכאי לקבלת קצבת נכות מביטוח לאומי, על התובע לעמוד בשני תנאים מצטברים: ראשית, עליו להיות מוגדר במוסד לביטוח לאומי כבעל נכות רפואית של 40% כשאחד מהליקויים הוא בגובה 25% לפחות, או לחילופין כבעל נכות רפואית של 60%. אם התובע עומד בתנאי זה, נבחנת דרגת אי כושר העבודה שלו. אם ייקבע שדרגת אי כושר העבודה היא 50% לפחות, הוא יהיה זכאי לקצבת נכות מהביטוח לאומי.
כיצד נקבעים אחוזי הנכות?
יש להבחין בין שני פרמטרים נפרדים אשר משפיעים על קביעת אחוזי הנכות. הפרמטר ראשון הוא אחוזי הנכות הרפואית, הנקבעים על ידי רופאי הביטוח הלאומי בהתאם לפגיעות שעליהן התלונן התובע. לכל ליקוי רפואי נקבעים אחוזי נכות מסוימים, ולבסוף משקללים את כלל הפגיעות לכדי אחוז נכות רפואי.
הפרמטר השני הוא אחוז אי כושר העבודה, הנקבע בהסתמך על אחוזי הנכות הרפואית וכן על פרמטרים נוספים כגון: גיל התובע, תעסוקה קודמת, יכולת עבודה נוכחית ועוד. כלומר, אחוזי הנכות הרפואית אינם משקפים באופן ישיר את אחוזי אי כושר העבודה שלהם יהיה זכאי התובע.
מי זכאי לקבלת קצבת נכות מביטוח לאומי?
מלבד התנאים שהוזכרו לעיל, לא כל אדם זכאי לקבלת קצבת נכות. ישנם תנאי סף נוספים כגון:
- תושב ישראל
- גיל – על התובע להיות מעל גיל 18 אך לפני גיל פרישה לפנסיה (אם הוא מתחת או מעל גיל זה, ישנם הליכים אחרים שבגינם ניתן לתבוע).
- סיבת הפגיעה – לא כל פגיעה מאפשרת קבלת קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי. אם הפגיעה קרתה במהלך השירות צבאי או מפעולת טרור, מסלול התביעה הוא שונה.
מה גובה קצבת הנכות מביטוח לאומי?
גובה הקצבה נקבע בהתאם לאחוז אי כושר העבודה. על מנת לקבל קצבה חודשית אחוז אי כושר העבודה צריך להיות 50% לפחות. מעל אחוז זה ישנן 4 מדרגות של אחוזי קצבה (60%, 65%, 74%, 100%) כאשר כל מדרגה מזכה בקצבה שונה, בחודש ינואר 2024 עודכנו סכומי הקצבאות והתווספו מאות שקלים לכל מדרגה כך שכיום הסכומים נעים בין 2,476-4,291. יש לציין כי אם נקבע אחוז אי כושר עבודה נמוך מ50%, ייתכן שהתובע עדיין יהיה זכאי להטבות כגון סיוע מקצועי, הכוונה תעסוקתית, הנחות בתחבורה ציבורית ועוד.
חשוב לציין כי בגובה הקצבה הסופי נלקחים גם פרמטרים נוספים אשר יכולים להוסיף או לגרוע מהקצבה. כך לדוגמה, ניתן לקבל תוספת קצבה עבור ילדים או הכנסה נמוכה של בן זוג. מנגד, אם התובע ממשיך לעבוד, ייתכן שינוכה אחוז מסויים מהקצבה בהתאם להכנסתו. במקרים חריגים ניתן לקבל אף תוספת קצבת שירותים מיוחדים אם הנכות פוגעת ביכולתו של התובע לבצע פעולות שגרתיות בחייו.
לא רק קצבת נכות: זכויות נוספות
תובע המקבל קצבת נכות זכאי פעמים רבות להטבות וזכויות נוספות מלבד הקצבה החודשית אותה הוא מקבל מהמוסד לביטוח לאומי. הזכויות הנוספות מותנות לעיתים רבות באחוזי אי כושר העבודה והנכות הרפואית שנקבעו לתובע ולכן יש לבחון באופן פרטני האם התובע זכאי להם, בין ההטבות והזכויות הנוספות ניתן למנות:
- הקלות בתשלום הארנונה
- הנחות בתחבורה ציבורית
- במקרי נכות קשה ניתן לעיתים פטור מתשלומי מס הכנסה
כיצד מתנהל הליך קבלת קצבת נכות?
לאחר קרות הפגיעה יש להגיש תביעה לביטוח לאומי הכוללת את כלל המסמכים הרלוונטיים, הן רפואיים והן כאלו המעידים על מצבו הכלכלי של התובע. לאחר מכן, התובע יזומן לוועדה של ביטוח לאומי שבה רופאים מטעם הביטוח יקבעו את אחוזי הנכות הרפואית על בסיס קריטריונים רפואיים.
אם אחוזי הנכות הרפואית מספיקים לקבלת קצבת נכות קבועה, התובע יזומן לוועדה נוספת בה ייקבע אחוז אי כושר העבודה על בסיס הפרמטרים שהזכרנו לעיל. במקרים חריגים ניתן לפטור את התובע מלהגיע לוועדה אם סיבת הנכות ברורה לכל ואין רצון להטריח אותו במיוחד. ניתן לערער על כל אחד משלבי קביעת אחוז הנכות: קביעת הנכות הרפואית, קביעת אי כושר העבודה וקביעת גובה הקצבה.
תוך כמה זמן מקבלים את קצבת הנכות?
לאחר קביעת הוועדה בדבר אחוז אי כושר העבודה, קצבת הנכות הראשונה תשולם לאחר כשלושה חודשים. יחד עם זאת, ניתן לתבוע קצבת נכות בגין 12 החודשים שקדמו לקביעת הוועדה, ולכן ישנה חשיבות להגשת הבקשה תוך זמן קצר ממועד הפגיעה.
תביעה לקצבת נכות הינה תהליך מורכב הדורש תעצומות נפש מצד התובעים וקרוביהם בהתמודדות עם מנגנוני בירוקרטיה שונים. יחד עם זאת מדובר בהליך קריטי אשר יכול להבטיח את העתיד הכלכלי של התובע ומשפחתו ועל כן יש לנהוג בזהירות בניהול ההליך על מנת להגיע לתוצאה הצודקת והראויה לתובע.
*תודתנו לעו"ד חיה אביסרור שמעוני, על תרומתה בהבאת התוכן לפרסום.