התשובה לשאלה שבכותרת באופן כללי הינה חיובית שכן, החוק מאפשר לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה שנתן את הצו לתקנו אך יש לשים לב כי ישנה הבחנה ברורה בין סוגי התיקון המבוקש.
חשוב לזכור, כי צו ירושה הינו מסמך משפטי בעל חשיבות עצומה שכן הוא זה אשר בעצם קובע מה ואיך ייעשה בעיזבונו של אדם שנפטר מן העולם ולכן, אמנם ניתן לתקן צו ירושה אך לא כל תיקון יאושר ולבית המשפט יש שיקול דעת נרחב בבחינת כל בקשה לגופה.
מתי יתעורר בכלל הצורך לתקן צו ירושה
- טעות טכנית של מגיש הבקשה למתן צו ירושה – כאשר נפלה טעות באחד משמות היורשים או בפרטיהם (מספר תעודת זהות, כתובת וכיו"ב).
- טעות טכנית של הרשם – כאשר נפלה טעות בכתיבת פרטי הצו על ידי הרשם או על ידי מי מטעמו.
- כאשר הושמט שם של יורש בטעות – אם מהבקשה למתן צו ירושה או מצו הירושה עצמו.
- כאשר התגלתה טענה או עובדה חדשה – למשל אם התגלה לפתע יורש חדש (בן מזוגיות נוספת של המוריש אשר לא היה ידוע בעת הגשת הבקשה).
מי יכול להגיש בקשה לצו ירושה – הגדרה רחבה
ההדגרה כאן הינה רחבה ביותר ואינה מוגבלת רק ליורשי המנוח או ליורשים פוטנציאליים, אלא בעצם המחוקק מאפשר לכל מי שנפגע מהצו להגיש בקשה לתקנו.
כך, גם צאצאי יורשים נכנסים להגדרה זו ואף נושים של המוריש או נושים של היורשים אשר מצאו עצמם נפגעו ממתן הצו.
איך מגישים את הבקשה לתיקון צו ירושה
את הבקשה לתיקון ניתן להגיש הן באופן ידני (למשרד הרשם במחוז הרלוונטי) או באופן מקוון דרך האתר של הרשם לענייני ירושה :
- למלא הבקשה לתיקון צו ירושה – פירוט הבקשה, פרטי המבקש, פרטי המנוח, פרטי היורשים כולם ופרטי ההתקשרות עימם, תצהיר המבקש (או מי מטעמו) לתמיכה בטענות הבקשה, כל מסמך שיכול לתמוך בנטען בבקשה.
- לשלם אגרת הבקשה – העומדת על הסכום של 562 ₪ (נכון לשנת 2024).
- לצרף ייפוי כוח – באם הבקשה מוגשת על ידי עורך דין.
תיקון טכני בצו הירושה – קל לתקן
עורכת הדין המומלצת צפית דיבון קצובר מסבירה כי כאשר מוגשת בקשה לתיקון טעות טכנית בצו הירושה, כמו טעות סופר של מגיש הבקשה או של הרשם, על פי רוב יבוצע התיקון כבר על ידי הרשם ולאחר התיקון יודיע ליורשים על הצו המתוקן ואף יראה כי התיקון יפורסם ברשומות.
תיקון מהותי – בחינה קפדנית של בית המשפט
כאשר יתבקש תיקון מהותי הצו בשל טענה או עובדה חדשה שהתגלתה לפתע ולא הייתה בפני הרשם אשר נתן את הצן כבר בהתחלה, תועבר הבקשה לתיקון בית המשפט לענייני משפחה אשר יבחן :
- שיהוי – האם הבקשה לתיקון הוגשה בזמן סביר לאחר אותו גילוי של עובדה או טענה חדשה? למשל, אם הוצא צו ירושה ולאחר מכן התגלה כי קיימת צוואה למרות זאת הבקשה לתיקון הוגשה שנים רבות מכן – סביר להניח כי הבקשה תידחה וצו הירושה יוותר על כנו.
- מתן הסבר לאותו השיהוי – אם הבקשה לתיקון הוגשה בזמן לא סביר אך קיים לכך הסבר הגיוני והמבקש נהג בתום לב, בית המשפט ידון בבקשה.
- האם נגרם כשל ראייתי בשל השיהוי – אם בשל השיהוי בהגשת הבקשה לתיקון נפגעה יכולת בית המשפט לבדוק את העובדות לאשורן (כמו אדם שיכול היה להעיד על נכונות הבקשה אך הוא נפטר), סביר להניח אף פה כי הבקשה לתיקון תידחה.
לאחר הגשת הבקשה לתיקון צו ירושה
- הבקשה תישלח לכל היורשים על מנת שיוכלו להגיב או להתנגד לה בתוך 14 ימים.
- הבקשה תיבחן על ידי הרשם או על ידי מי מטעמו.
- תינתן החלטת הרשם : האם לקבל את הבקשה ולתקן את הצו או האם להעבירה להידון בבית המשפט.
אז – נכון שאין מניעה לתקן צו ירושה שכבר ניתן והמחוקק אמנם מאפשר זאת אך תיקון מהותי, כפי שראינו בבירור, ייעשה במשורה ולכן ועל מנת להגדיל סיכויי קבלת בקשה שכזו, כדאי להגישה באמצעות עורך דין מומחה לצוואות וירושות.